Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 9. ročník - Příprava pokrmů

Vybavení kuchyně Jídelníček Potraviny rostlinné Potraviny živočišné Pochutiny Stolování Recepty Zdroje informací

Potraviny živočišného původu

Maso

Masem se nazývají všechny poživatelné části zvířecího těla, tedy svalovina a vnitřnosti neboli droby. Maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, tuky, minerální látky (hlavně fosfor), vodu, ale velmi málo vitamínů. Kvalitu masa ovlivňuje způsob krmení, prostředí, pohlaví, roční období, druh a stáří zvířete. Čím je starší, tím je maso tužší.

Naproti tomu vnitřnosti mají mnohem více minerálů a vitamínů skupiny B a vitamínu A, ale vlivem znečištěného prostředí také větší množství cizorodých, tzv. purinových látek, které se podílí na vzniku dny, revmatismu a onemocnění ledvin, neboť z těchto purinových látek se může tvořit kyselina močová. V krvi zvířat se nachází nejen bílkoviny a vitamíny, ale také sodík a železo.


Maso z teplokrevných zvířat


Dělení vepřového masa

obr. Ludvík Bartyzal, podle rekl. mat. Globus

Dělení hovězího masa

obr. Ludvík Bartyzal, podle rekl. mat. Globus

Obecně lze říci, že zadní hovězí má všestranné využití jak na přípravu minutek, steaků, bifteků, tak i omáček.


Maso ze studenokrevných zvířat


Vnitřnosti

Na trhu lze koupit vnitřnosti vepřové, drůbeží, hovězí a telecí. Oblíbené jsou zejména tyto:


Ostatní využitelné části

Masné výrobky

Výrobky uzenářské

Rybí výrobky