INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 7. ročník - Vedení domácnosti, pěstitelské práce a chovatelství

Údržba oděvů Ruční práce Byt a jeho uspořádání Úklid bytu Úvod pěstitelství Pěstování rostlin Zelenina Okrasné rostliny Literatura

Praktické úkoly

  1. Poznávání osiva a sadby zeleniny a brambor
  2. Příprava osazovacího plánu pro pěstování zeleniny na zahradě
  3. Výsev osiva na trvalé stanoviště
  4. Výsadba zeleninové sadby


1. Poznávání osiva a sadby zeleniny a brambor

Pomůcky:
- směs osiva, vzorkovnice osiva vybraných druhů zeleniny, sazečka cibule, dělená cibule česneku, hlízy brambor;
- lupa, misky, podložky, měřítko, pinzeta

Postup:
1. Odděl známá semena nebo plody a pojmenuj je.
2. Pokus se určit zbývající semena a plody podle vzorkovnice.
3. Připrav tabulku rozlišovacích znaků jednotlivých druhů zelenin podle vzoru:

Název druhu Délka v mm Barva na povrchu Utváření povrchu Tvar + obrys

4. Prohlédni postupně jednotlivé vzorky osiva, zaznamenej do tabulky znaky, které jsou pro ně charakteristické, a nakresli je v měřítku 1 : 5.
5. Všechny vzorky smíchej a pak se pokus postupně určit semena nebo plody jednotlivých druhů zeleniny; nejdříve pomocí vytvořené tabulky, později bez ní.
6. Seznam se blíže s cibulemi a hlízami:
- rozkroj podélně cibuli sazečku a všimni si jejího utváření - na řezu jsou patrné zdužnatělé listy, zkrácený stonek (tzv. podpučí) a zbytky kořenů;
- rozkroj příčně cibuli česneku - jednotlivé stroužky jsou zdužnatělé listy, uvnitř je zbytek stonku, charakteristický pro tzv. paličáky; u nepaličáků se stonek netvoří;
- rozkroj bramborovou hlízu podélně tak, aby řez procházel jizvou po oddenku, kterým byla hlíza spojena s mateřskou rostlinou; tato jizva se jmenuje pupek, část proti ní korunka; na řezu je vidět cévní svazky, kterými jsou propojena očka.
Zápis:
Výsledky pozorování osiva a sadby
Vyplněná tabulka:
Nákres průřezů cibulemi a hlízami a jejich popis:


nahoru

2. Příprava osazovacího plánu pro pěstování zeleniny na zahradě

Pomůcky: - plánek pozemku pro zeleninu (potřebuješ znát rozměry, půdní podmínky, světové strany);
- informace o zelenině (např. odborné publikace)
Postup:
1. Připrav seznam zeleniny, kterou můžeš pěstovat s přihlédnutím k pěstitelským záměrům i objektivním podmínkám (půdě, podnebí, možnosti zajistit průběžnou péči a dalším podmínkám).
2. Vybrané druhy rozděl do 3 skupin podle délky vegetační doby, tzn. na zeleninu:
- s krátkou vegetační dobou (4 - 10 týdnů),
- se středně dlouhou vegetační dobou (3 - 4 měsíce),
- s dlouhou vegetační dobou (6 a více měsíců).
3. Zhodnoť vybrané zeleniny podle jejich nároků na živiny.
4. Vyber zeleniny, které by neměly být vedle sebe nebo následovat po sobě, protože trpí stejnými škodlivými činiteli.
5. Uvaž využití biologické ochrany zařazením rostlin odpuzujících škodlivý hmyz.
6. Sestav plánek výsadby a výsevu a dodržuj přitom tento postup:
- narýsuj ve zvoleném měřítku plánek pozemku, který máš k dispozici;
- rozděl ho na záhony (pokud plánuješ vytvoření záhonů); pro školní zahradu jsou záhony nezbytné a měly by být tak široké, aby bylo možné zeleninu obdělávat z pěšiny;
- pro domácí zahradu navrhni případně jiné uspořádání výsadby či výsevu;
- pro jednotlivé záhony nebo řádky navrhni vhodné rostliny.
7. Návrh konzultuj s dalšími žáky, s učiteli, zkušenými zahrádkáři.
Zápis:
Návrh osazovací plánu záhonů pro pěstování zeleniny

nahoru

3. Výsev osiva na trvalé stanoviště

Pomůcky:
- osivo;
- nářadí pro přípravu půdy k setí, hnojivo, jmenovky;
- měřicí pásmo, kolíky se šňůrou, sázecí kolík, hrábě, prkno, případně znamenák, pěchovačku
Postup:
1. Připrav záhon k výsevu:
- předem připravený záhon urovnej hráběmi, případně stejnoměrně pohnoj průmyslovými hnojivy;
- vyměř a označ okraje řádků;
- pomocí šňůry a sázecího kolíku nebo pomocí znamenáku vyznač řádky, vytvoř rýhy odpovídající vysévanému osivu - pro drobné osivo 10- 20 mm, pro velké osivo hlubší;
- při výsevu do hnízd vyznač místa pro výsev; vysévá se obvykle do trojúhelníkového sponu.
2. Připrav osivo k výsevu:
- mrkev, petržel a další tvarově podobné osivo můžeš pro pravidelnější výsev smíchat s pískem v poměru 1 : 1;
- k pomalu vzcházejícím druhům je vhodné přimíchat osivo rychle vzcházející rostliny, která vyznačí řádky (např. ředkvičku k mrkvi);
- k osivu hlavní rostliny můžeš přidat osivo rostliny ochranné;
- na trhu je možné zakoupit i osivo obalované a osivo upevněné na pruzích papíru.
3. Vysej ve vhodnou dobu osivo do řádků nebo do hnízd:
- hloubku výsevu zvol podle velikosti osiva; drobné osivo se vysévá asi 10 mm hluboko, větší kolem 20 mm a velké (např. hrách) až 60 - 80 mm hluboko;
- vyzkoušej různé způsoby výsevu, např. přímo ze sáčku, ze zkumavky, ze žlábku, který si uděláš z papíru, nebo pomocí různých výsevních zařízení;
- hustotu výsevu zvol podle pěstované rostliny, podle toho, zda plánuješ nebo neplánuješ jednocení
- velká semena rostlin, jako je fazol či mangold, vysej do hnízd, drobná semena velkých rostlin "do špetek";
- vyseté osivo zahrň půdou, zpevni povrch půdy a osetý pozemek zalij.
Zápis:
Výsev osiva
Vysévané druhy:
Použitý způsob výsevu:
Plánek výsevu

nahoru

4. Výsadba zeleninové sadby

Pro úspěšné pěstování zeleniny z předpěstované sadby je potřeba se správně rozhodnout, kdy budeme sázet (doba výsadby), v jakém sponu, jak hluboko a jakou zvolíme techniku výsadby.
Pomůcky:
- sazenice
- hrábě, měřicí pásmo, zahradnická šňůra, znamenák, sázecí kolík, sázecí lopatka, konev, nádoba na sazenice
Postup:
1. Připrav pozemek pro výsadbu:
- zrytý, případně pohnojený pozemek urovnej, a pokud je půda suchá, zavlaž ji, vodu nech vsáknout;
- pozemek rozměř podle plánku výsadby, vyznač okraje řádků nebo místa výsadby;
- při hnízdové výsadbě rajčat zatluč do středu hnízda kolík, ke kterému budeš rostliny vyvazovat.
2. Připrav sadbu k výsadbě:
- několik dnů sadbu otužuj, aby pro rostliny neznamenala změna podmínek "tepelný šok";
- před výsadbou odstraň všechny vadné rostliny.
3. Vysaď sadbu na vyznačená místa, rostliny zalij ke kořenům a označ jmenovkou.
Zápis:
Výsadba zeleniny
Plánek výsadby:
Datum výsadby jednotlivých druhů zeleniny