Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 8. ročník - Vedení domácnosti, pěstitelské práce a chovatelství

Ekonomika domácnosti Slavnostní příležitosti
v rodině
Spotřebiče Zdraví a bezpečnost
v domácnosti
Ovocné rostliny Léčivé rostliny Chovatelství Literatura

Slavnostní příležitosti v rodině



Několik pravidel společenského chování (Etiketa)


Etiketou rozumíme pravidla zdvořilého chování ve společnosti. Tato pravidla jsou původně nepsaná a někdy není jasné, proč se určité chování předepisuje nebo naopak zakazuje. Většinou však pravidla etikety zpříjemňují vzájemný styk a často vyjadřují jistou zdrženlivost a respekt k ostatním, k ženám a starším. Dodržováním etikety dává člověk najevo, že ví "co se sluší" a že tedy do daného prostředí patří. Předchází tím konfliktům a zároveň se brání nežádoucí důvěrnosti.

Pozdrav



Představování



Host a hostitel


Role hostitele, ale také hosta, mají svá pravidla.

Konverzace



nahoru

Malé rodinné slavnosti


Narozeniny a jmeniny


Promoce



Svatba


  • K nejvýznamnějším událostem v životě člověka patří sňatek. Je to rozhodnutí na celý život, rozhodnutí, které od základů mění vztahy člověka, je přípravou na životní společenství dvou lidí, na společné rodičovství. Je přirozené, že oba snoubenci musí před manželstvím splnit všechny podmínky a předpoklady, které zákon stanoví pro vznik platného manželství. Sňatek není jen projevem vůle snoubenců, ale představuje zákonem stanovený úředně právní akt. Koná se za účasti dvou svědků a představitele úřadu. Obřad se obyčejně koná ve svatební síni. Katoličtí věřící uzavírají sňatek před knězem v kostele.
  • Představy o svatbě samotné se mohou značně lišit. Někdo touží po romantické, klasické svatbě v bílém. Někdo ji chce dát neformální, nekonvenční ráz. Předsvatební příprava s sebou přináší hodně úkolů a strategických rozhodnutí. Vyplatí se začít o ní přemýšlet nejméně půl roku dopředu.


  • Dětské slavnosti


  • Narozeniny, jmeniny, začátek a konec školního roku, dětský karneval, to všechno jsou příležitosti, kdy je možné aby dítě si pozvalo své stejně staré kamarády.
  • O těchto dnech, které v životě dítěte tak mnoho znamenají, se dlouho hovoří, na tyto dny se rodina připravuje, plánuje, jak je oslavit. Příprava na tyto oslavy bude ten nejhezčí dárek pro dítě. Spolu s dítětem se sestaví program svátečního dne, připraví se pohoštění i pozvánky pro děti, které budou hosty oslavence.
  • Pohoštění, které se připravuje na dětskou oslavu, musí být veselé a hravé.
  • Na každé oslavě je velice důležitý program. Ten se zajišťuje dostatečným množstvím her. Pokud máte dostatek nápadů, můžete dětem vymyslet velký příběh, který se bude prolínat celou oslavou a přizpůsobí se mu všechny hry a samozřejmě i pozvánka. Může to být například "záchrana říše zvířat" apod.


  • nahoru

    Vánoce


  • Vánoce jsou svátky klidu, radosti, lásky a hodování.
  • Dnes má téměř každý bohatý vánoční stůl, který doslova se prohýbá pod rozličnými lahůdkami. Má se věnovat pozornost nejen přípravě dobrot, ale i prostírání, které by v tento slavnostní večer mělo být skutečně co nejslavnostnější. Z prádelníku vybereme nejkrásnější bílý ubrus, slavnostní porcelánový servis a sklenice. Ubrus ozdobíme větvičkami chvojí, vánoční vzor mohou mít i ubrousky u každého talíře. Slavnostní atmosféru dokreslí svícen vyrobený z chvojí a hořící svíčky.
  • K vánočnímu stolu zasedneme vždy slavnostně oblečeni. Je to projev úcty k těm, kteří s námi žijí většinu všedních dnů v roce a jen několik svátečních.
  • Adventní čas, tj. čtyřtýdenní období po 27. listopadu vnímáme jako přípravu na svátky. Ozdobený věnec z chvojí, se čtyřmi svíčkami, je pro adventní období typický symbol. Stejně jako darované jmelí, kterému se přisuzují až magické účinky. Typický symbol Vánoc je betlém s betlémskou hvězdou a zejména vánoční stromek.
  • 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři. Samotná večeře se tradičně skládala z rybí polévky a kapra s bramborovým salátem. Po večeři bývá zvykem rozbalovat vánoční dárky, které dětem v českých zemích přináší Ježíšek. Štědrý den tradičně vrcholí půlnoční mší, na které se zpívají koledy, a začíná samotná církevní oslava narození Krista. Se štědrým večerem se pojí i řada lidových zvyků: lití olova, pouštění ořechových lodiček, házení střevícem či třesení bezem.
  • Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic, která je ve velké části českých domácností dodržována.


  • Silvestr a Nový rok


  • Silvestr není klidným svátkem. Loučíme se starým rokem a oslavujeme nový. Přicházejí s ním ohňostroje, nevázané veselí, příjemní přátele a zábava.
  • Veselá nálada posledního dne v roce se přenáší i na oblečení. Ať už trávíme silvestrovský večer s milými přáteli doma nebo u nich, v divadle, tanečním sále nebo jiné společenské místnosti, může být móda silvestrovských toalet nápadnější.


  • Velikonoce


  • Velikonoce jsou spojené s památkou umučení a vzkříšení Krista. Historicky se datum období Velikonoc stanovuje asi od 6. století jako období po jarní rovnodennosti (21.3.) a spadá na neděli po prvním jarním úplňku. Obecně lze říci, že tato neděle vychází v datovém rozmezí od 22.3. do 25.4. Slaví se příchod a vítání jara.
  • Výzdoba Velikonoc musí být pestrá a svěží. Co však jednoznačně nesmí chybět Velikonocům, jsou pestrá barevná vajíčka a připravené pomlázky. Vajíčko, z něhož se po určité době vylíhne živý tvor, vzbuzovalo vždy velikou úctu. Pro tuto vlastnost se stalo symbolem nového, vždy na jaře se obnovujícího života, symbolem jara, slunce, tepla a světla - v přeneseném významu tedy i symbolem plodnosti, lásky a věčnosti.


  • Pohoštění na chatě


  • Stůl na zahradě chráněný pestrým slunečníkem poskytuje během teplých dnů a večerů řadu možností pěkného stolování jak v rodinném kruhu, tak s pozvanými přáteli. Nejpříjemnější bude svačina, na kterou podáváme čaj, kávu nebo podvečerní aperitiv.
  • Na stůl vybereme ubrus veselých barev a na něj položíme několik košíčků (v jednom budou příbory, v druhém dostatek papírových ubrousků) a dále samozřejmě talíře a sklenice. Podáváme jídla, která nejsou mastná: zeleninu, obložené mísy a množství studených nápojů a ovoce. Hosté se obslouží sami, talíře drží v rukou a jedí vstoje, případně se posadí, kam se dá.


  • Literatura


  • Slavnostní příležitosti - M. Janošová a kolektiv, Nakladatelství Obzor, Bratislava 1981
  • Internetové odkazy

  • http://chovani.sweb.cz/43.htm
  • www.mojeparty.cz
  • http://www.chovani.eu/clanky/zobrazit/52-Svatba
  • nahoru